NİCE 100 YILLARA... YAŞASIN CUMHURİYET...
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100'üncü yılı tüm ülkede olduğu gibi Kdz. Ereğli'de de kutlandı.
29 Ekim 2023 16:15:56
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100'üncü yılı tüm ülkede olduğu gibi Kdz. Ereğli'de de kutlandı.
Atatürk Bulvarında gerçekleştirilen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına yoğun katılım olurken; coşku, gurur ve heyecan ön plana çıktı.
Törene; Kdz. Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, AK Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt, CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Cumhuriyet Başsavcısı Akın Çetin, Ağır Ceza Başkanı ve Komisyon Başkanı Aynur Çelik, siyasi parti ve stk temsilcileri, askeri ve sivil erkan ile okullar katıldı.
Tören, Kaymakam Yapıcı, Komutan Uğur ve Başkan Posbıyık'ın askeri cip üstünde okullar, halk ve protokolü selamlaması ile başladı. Ardından Saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal marşı okundu.
GELENEKSEL KUTLAMA…
Sunumları Nurdan ve Ahmet Orhan Oğuz İlkokulu Öğretmeni Sultan Çivici ile Ereğli Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğretmeni Aytunç Tunçay tarafından yapılan törende saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından Kaymakam Yapıcı; Komutan Uğur ve Başkan Posbıyık ile birlikte askeri araç üzerinde katılımcıların bayramını kutladı.
Başarılı öğrenciler şiir ve kompozisyonlarını kürsüden okuyarak alkışlandı.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı gerçekleştiren Kaymakam Mehmet Yapıcı, Milli Mücadele döneminde yaşanan zorlukları özetledi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu Lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten söz ederek, “Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu. Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu’nu kurdu. İbrahim Çallı’ya Ergenekon’dan Çıkış tablosunu yaptırdı. Türk Tarih Tezi’ni hazırlattı. Anadolu da kazı çalışmaları yaptırıp, Türklüğün izlerini buldurdu. Petrol Ofisine Göktürk simgesi Bozkurt logosunu koydu. Her konuşmasında Türklük vurgusu yaptı. Anadolu’nun 7 bin yıldır Türk Beşiği olduğunu hep vurguladı. Türklüğün ebedî olduğunu haykırdı. Türk devrimlerini Osmanlının son döneminde unutulan Türklük özüne dönerek yaptı. Türk’ü Türk yönetmelidir dedi. Türk kültürünü yaşamın her alanında hakim kılmak için çalışmalar yaptı. Anadolu’da, unutulmuş, sinmiş, hor görülmüş Türklüğü şahlandırdı. ‘Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur’ diyerek unutulmuş Türklüğü hatırlattı. Bir Türk Dünyaya bedeldir dedi.” İfadelerini kullandı.
KAYMAKAM YAPICI, MİLLİ KÜLTÜRÜ KORUMANIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ!
Konuşmasını “Dünyada en korkunç sömürge bir milletin kaynaklarının, servetlerinin çalınması değil, beyinlerinin ve gönüllerinin çalınmasıdır. “ şeklinde sürdüren Yapıcı, “Eğer bir millet beynini ve gönlünü satmazsa gün gelir her şeyine kavuşur. Eğer zihinler ve gönüller köle olduysa o milletin kurtuluşu imkansızdır. Her sömürgede böyle sahte çağdaş, aydın takımı yetiştirilmiştir. Ve bunlar kendi kültürlerinden kopuk, kendi milletinden halkından tiksinen, kendi kültürüne yabancı ama arada halkçılık edebiyatı yapan tipler yetişmiştir. Türkiye’nin başına da bunlar bela edildi. Batıdan medet uman ya satılmıştır, vatansızdır, vatan hainidir. “dedi.
Milli değerlere vurgu yapan Yapıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Atatürk’ün 1919-1938 yılları arasında yaptığı mücadelenin Türk dili, Türk Tarihi,Türk Kültürü ve Türk adı etrafında şekillenmesi, milli siyaseti, milli hedefleri otaya koyması yapılan inkılabın bir Türk inkılabı olduğunu açık bir delilidir. Atatürk Türk İstiklal ve cumhuriyetini, ahlak, bilgi, fazilet, iman, milli ruh, milli şuur ve milli ülkü sahibi olması gereken, Türk Gençliğine emanet etmiştir. Bu gençliğin milli şuurdan uzak , yabancı hayranlığı, Türk düşmanlığı ve maddi menfaat hesapları içerisinde olması durumunda gerektiğinde kanını, canını vererek, milletini koruması tabii ki mümkün değildir. Bir milletin İstiklalinin korunur halde olması için o milleti meydana getiren insanların birlik ve bütünlük içerisinde şuurlu bir şekilde hareket etmesi gereklidir. Birlik ve bütünlüğün tesisi için o ülkenin iç ve dış düşmanlara karşı dikkatli, uyanık ve güçlü olması gereklidir.
Bunun içinse o milleti meydana getiren fertlerin aynı dili konuşmaları, aynı tarihi şuur etrafında birleşmeleri, Aynı konuda iman ve inanç sahibi olmaları, aynı kültür ve ülküyü benimsemeleri, ekonomilerinin tam bağımsız, devletlerinin milli olması, milletlerini milli bir kıskançlıkla korumaları şartları vardır. Bütün bu bahsettiğimiz hususlar Türk Milliyetçiliğinin vazgeçilmez unsurları Atatürk inkılabının ise temel ilkeleridir.
“ATATÜRK EŞSİZ BİR LİDERDİR”
20.Yüzyılın hatta 21. Yüzyılın lideri kabul edilen tüm dünyanın sevgi ve saygı duyduğu Büyük Önder Atatürk’ü tanımak onun söylediklerini, yaptıklarını incelemek, yaşadığı zamanı değerlendirmek, sözlerindeki derinliği kavramak bizlerin vazifesi olmalıdır.
ATATÜRK, dehasıyla çağının en büyüğü olduğu gibi, düşüncelerini çağlar ötesine taşımayı başarmış eşsiz bir Liderdir !
Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını ve bu toprakları bizlere vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi saygı, şükran ve rahmetle anıyor; tüm halkımızın Cumhuriyet Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum.”
- YIL GURUR VE COŞKUSU YAŞANDI
Konuşmanın ardından şiirler okundu, Kdz Ereğli Belediyesi Halk Oyunları Ekibi tarafından batı dansları ve Zeybek gösterileri yapıldı.
Program tören geçişi ile son buldu. Bu sırada öğrencilerin, öğretmenlerin ve her kesimden katılımcıların coşkulu görüntüleri milli duyguların yükselmesini sağladı. Kdz. Ereğli 100. Yıl gururu coşku ile yaşandı.
Haber :
ETİKETLER : Yazdır